Wijn & Piemonte

Rode wijnen: Barbera - Nebbiolo - Dolcetto - Freisa d'Asti - Grignolino d'Asti - Monferrato - Malvasia - Brachetto
Witte wijnen: Asti Spumante - Moscato d'Asti - Cortese - Gavi - Roero

Piemonte wordt beschouwd als een van Italië’s beste wijnstreken. Door de lokale omstandigheden van terrein, grond en weer wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt.
Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige rode bewaarwijnen.
Je vindt hier echter ook uitstekende rode wijnen, met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. De bekendste daarvan is de Barbera. Te krijgen als Barbera Monferrato (een licht mousserende rode wijn) en Barbera d’Asti Doc (de ‘stille’versie) en als Barbera d’Asti Superiore Doc en Docg (na een periode in houten vaten).

Daarnaast kent de streek onder meer de Dolcetto wijn (een wat lichtere rode wijn), de Bonarda wijn (nog een licht mousserende rode wijn), de Nebbiola wijn (een zware rode wijn, van dezelfde druif als de Barolo en Barbaresco), de Ruché wijn (een zeldzame rode wijn uit de omgeving van Castagnole Monferrato) en de Brachetto d’Acqui wijn (een licht mousserende zoete rode dessertwijn (5% alcohol) de rode tegenhanger van de Moscato d’Asti).

Wat witte wijnen betreft is Piemonte en in het bijzonder de omgeving van Asti vooral bekend vanwege de zoete mousserende muskaatwijnen, zoals de Asti Spumante en de Moscato d'Asti.

Hierna gaan wij wat dieper in op de meer betaalbare wijnen in, waarvan je uitstekende exemplaren kunt kopen voor rond € 6 tot maximaal € 8 per fles.

Terug

Rode wijnen


De Barbera-druif


Barbera

Zoals eerder gemeld kennen wij diverse varianten wijnen op basis van de Barbera druif. De Barbera-druif wordt overigens nagenoeg uitsluitend in Piemonte verbouwd. De Barbera del Monferrato is de licht mousserende versie van deze druif, deze wijn is makkelijk drinkbaar en ook bedoeld om snel geconsumeerd te worden. De wijn kan het best vrij koel (14-16 ° C) gedronken worden.

De stille of platte variant van de Barbera druif is de Barbera d’Asti. Deze wijn vormt een van de beste bewaarde geheimen van de regio, omdat de Barbera druif uitstekende wijnen oplevert, die echter nauwelijks bekend zijn buiten deze streek. Een voordeel hiervan is wel dat hierdoor de prijs-kwaliteits verhouding van de Barbera buitengewoon goed is. De Barbera druif levert een stevige, donkere en intense rode wijn op. Normaliter heeft de wijn een alcoholgehalte van rond 13%, in goede jaren kan het zelfs oplopen tot 14,5%. De Barbera d’Asti is er zowel als Barbera d’Asti Doc en als Barbera d’Asti Superiore Doc (na een periode in houten vaten) en sinds 2007 zelfs als Barbera d’Asti Docg, voor de grote Barbera’s. De wijn wordt op kamertemperatuur (16-18 ° C) gedronken.


Naast de Barbera d’Asti is er ook een Barbera d‘Alba die in het gebied van de grote wijnen, de Barolo’s en de Barbaresco’s, wordt verbouwd. Hierdoor worden zij op de minder gunstige locaties verbouwd (die blijven gereserveerd voor de ‘grote’ wijnen) en overtreft de Barbera d’Asti’s ze vaak in kwaliteit.

Terug

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is een veel verbouwde en historische druif in Piemonte. De druif wordt al beschreven in een tekst van Columella uit de eerste eeuw na Christus als ‘nibiol’. In 1268 beschrijft de Bolognese Pier de’Crescenza bij zijn reizen de wijde verspreiding van deze druif in Piemonte. Er wordt gezegd dat de druif aan de naam Nebbiolo (nebbia = mist) komt omdat de druif vrij laat, tijdens de eerste herfstmist, wordt geoogst.

In het Langhe gebied is de Nebbiolo vooral bekend als de druif van de Barolo’s en Barbaresco’s. In het gebied rond Vercelli wordt de Nebbiolo druif ook verbouwd, daar noemt men het Spanna en vormt de druif de basis voor de Gattinara en Il Ghemme wijnen. In de Val d’Aosta noemt men de druif Picutener of Picotendre en vindt men het in twee wijnen, de l’Arnad Monjovet en il Donnez. Tegen de Zwitserse grens wordt de Nebbiolo druif ook verbouwd en wordt daar Chiavennasca genoemd en vormt de basis voor de Valtellina wijnen.

Maar de Nebbiolo is vooral bekend vanwege de lichte en elegante Barbaresco en de krachtige en geconcentreerde Barolo, de koningin en koning van de Italiaanse rode wijnen. De Barbaresco wordt in slechts 4 gemeenten rond het plaatsje Barbaresco in de heuvels aan de rivier de Tanaro verbouwd. De Barbaresco wordt voor de titel ‘Superiore’ minstens twee jaar opgeslagen, waarvan één in eiken vaten, en minstens vier jaar voor een ‘Riserva’. Het Barolo gebied beslaat 11 gemeenten rondom het plaatsje La Morra en moet minstens 13% alcohol bevatten. De Barolo wordt minstens drie jaar opgeslagen, waarvan minstens twee jaar in vaten van eiken- of kastanjehout. Beide wijnen worden in grote wijnglazen geserveerd bij een temperatuur van 18-20°C. Bij het toeristenbureau van het plaatsje La Morra is een rondwandeling door het Barolo gebied beschikbaar.

De Nebbiolo wijn wordt ook jonger gedronken en niet in eiken vaten opgeslagen, waardoor deze ook beter betaalbaar is. Desondanks kan het een hoogstaande wijn opleveren, met een donkere kleur stevige smaak en een intense parfum, maar ook met behoorlijk veel tannines. De wijn kan het best bij 18°C gedronken worden.

 

Monferrato

Deze benaming wordt gebruikt voor wijnen, die (bewust) niet voldoen aan de strikte regels voor de hierboven vermelde wijnen, maar door de wijnboer vrij vermengd worden om wijnen met een andere smaak en karakter te krijgen. Bijvoorbeeld door de Barbera druif te vermengen met Merlot- of Cabernet druiven.

Dolcetto

De Dolcetto druif bevat relatief weinig tannines en is daardoor na enkele maanden rijpen klaar om gedronken te worden. Dolcetto wijn kan redelijk fris geschonken worden (rond 17 ° C). Er zijn diverse streken waar de Dolcetto druif verbouwd wordt, zo kom je de Dolcetto d’Alba, - d’Acqui, - di Dogliani en di Ovado tegen. Van deze heeft de Dolcetto di Dogliani de beste naam.

Malvasia di Casorzo

De Malvasia di Casorzo is een zoete – niet mousserende – rode wijn die alleen in de streek rond Casorzo wordt verbouwd. De wijn is – met 5% alcohol en de zoete smaak – een echte dessertwijn. Doordat het van rode druiven wordt gemaakt krijgt de wijn een aparte smaak. Om deze wijn te vinden kunt u het beste terecht bij de Cantina Sociale van Casorzo. De wijn wordt vrij koel (14-16 ° C) gedronken

Grignolino d’Asti

De Grignolino druif is een wat lichtere en toch redelijk smaakvolle (meestal bruisende) droge rode wijn. Kent meestal ietsje minder alcohol dan de Barbera wijnen, zodat het drinken ervan wat makkelijker afgaat.

Freisa d’Asti

De Freisa druif is een antieke druif, die al wordt genoemd in historische teksten uit de 7 e eeuw. Deze druif is erg resistent tegen temperatuurschommelingen en ziekten. Hierdoor werd de druif van oudsher al veel verbouwd. Je komt de Freisa d’Asti tegen in diverse vormen, als een stille droge of als een zoete bruisende wijn. De wijn kan het best vrij koel (14-16 ° C) gedronken worden.

 

Brachetto d’Acqui

Nog een rode dessertwijn is de Brachetto d’Acqui. De Brachetto druif wordt gebruikt om een mousserende zoete rode wijn te verbouwen in de streek rondom Acqui Terme. Doordat de wijnen van rode druiven wordt gemaakt krijg je een wat uitzonderlijke smaak ten opzichte van de witte mousserende dessertwijen . De wijn heeft een alcoholgehalte van 5%-6%. . De Brachetto is er zowel in Doc als in Docg uitvoeringen. Uitstekend te schenken bij dessert. De wijn wordt koel (14-16 ° C) gedronken.

Witte wijnen

Asti Spumante en Moscato d’Asti

Asti is wereldvermaard vanwege de ‘Asti’ zoete bruisende dessertwijnen. De ‘Asti Spumante’ en de Moscato d’Asti zijn de namen voor de zoete witte dessertwijnen gemaakt van de Moscato druif. De Moscato druif wordt al sinds eeuwen in deze streek verbouwd, maar werd eind 19e eeuw ‘herontdekt’ en met gebruik van de methode champanoise gemaakt tot de Asti Spumante die wij nu kennen.De Asti Spumante is de wat forsere, meer bruisende wijn, met maximaal 12% alcohol.
Bij de Moscato d’Asti heeft de wijn een wat zachter karakter en een lichter parfum bij een lager alcoholgehalte, maximaal 6,5%. De Italianen hebben zelf een voorkeur voor de ‘zachtere’ versie, de Moscato d’Asti.
Beide wijnen zijn in zowel Doc als in Docg versies te koop. Beide wijnen worden koel (14-16 ° C) gedronken.

 

Cortese dell’Alto Monferrato

De Cortese is een witte wijn, met een vrij jonge Doc (sinds ’92). De wijn wordt gemaakt van diverse witte druiven, met uitzondering van de meer aromatische. De wijn is makkelijk drinkbaar, licht en fris. Dit kan wat misleidend zijn vanwege de toch nog redelijk hoog alcoholgehalte van rond 12%. De wijn wordt koel (14-16 ° C) gedronken.


Gavi

Ook deze wijn komt uit de Alto Monferrato, met als centrum het plaatsje Gavi. De wijn wordt ook van de Cortese druif gemaakt, de verbouw ervan werd hier al eind 18 e eeuw geregistreerd. De wijn is redelijk droog, heeft een licht parfum en een frisse smaak. De wijn wordt koel (14-16 ° C) gedronken.


Roero

De Roero Arneis is een gele en behoorlijk aromatische wijn, met een intense en frisse smaak. De wijn heeft een alcoholgehalte van rond 12% en wordt koel (14-16 ° C) gedronken.

Terug