Plaats muis op kleine foto's voor vergroting

Portici

Op deze pagina bespreken we een aantal van de bezienswaardigheden:
Eataly| Fiatfabriek Lingotto| Café's| Chocolade| Lijkwade| Mole Antonelliana (filmmuseum)| Egyptisch Museum| Meer info|

Turijn

Turijn is veel minder bekend dan Milaan, Rome, Venetië of Florence. Onterecht, want de hoofdstad van de regio Piemonte is een prachtige, statige en gezellige stad. In Turijn vind je majestueuze paleizen, aristocratische pleinen en grote boulevards. De stad wordt gekenmerkt door achttien kilometer aan arcades, de zgn. portici. Die houden je koel in de zomer en droog bij regen.
Vooral de laatste jaren is er veel geïnvesteerd vooral ook door de Olympische Winterspelen die in en rondom Turijn in 2006 zijn gehouden. Doordat er geen hordes toeristen rondwaren, heerst er een authentieke Italiaanse sfeer.
Het is een ideale stad om te voet te verkennen. Met de trein arriveer je heel handig in het centrum op Stazione Porta Nuova. Zie ook: Turijn.nu.nl

Café's

In Turijn is het bezaaid met historische café’s. Onder de bogen van de portico’s zitten veel grand café’s met prachtige historische interieurs uit de 19 e eeuw. Een hele bekende is Caffè Al Bicerin die sinds 1763 zit op Piazza della Consolata 5. Naast de Bicerin (warme drank van koffie, chocolade, melk en room) hebben ze ook chocolade op toast op de menukaart staan. Caffè Torino, op Piazza San Carlo 204, is de plek waarin Mart Smeets tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 ‘audiëntie’ hield. Maar er zijn er nog veel meer die je tijdens je tocht door de stad vanzelf tegenkomt.

Caffè Bicerin: http://www.bicerin.it/eng/
Caffè Torino: http://www.caffe-torino.it/


Caffé Torino
 
Chocolade
Turijn is de stad van de chocola. Gianduiotto is een heel bekend Piemontees chocolaatje. Het bestaat uit chocolade vermengd met gebrande stukjes hazelnoot verpakt in zilveren of gouden wikkel. Maar ook zul je vaak de term ‘Bicerin’ tegenkomen dit is een warme drank van koffie, chocolade, melk en room. In veel café’s in Turijn wordt Bicerin geserveerd.
 
 
 
Lijkwade
Turijn is ook onlosmakelijk verbonden met de ‘Lijkwade van Turijn’ (Sindone di Torino). De linnen doek waarin Jezus na zijn dood zou zijn gewikkeld is nog altijd onderwerp van discussie. Onderzoek in de jaren tachtig leidde tot de conclusie dat het doek stamt uit de vroege middeleeuwen. Maar, dit wordt betwist. Het stukje onderzochte linnen zou zijn genomen uit een deel waar de lijkwade ooit is gerepareerd. Het debat hierover is nog steeds niet afgerond.

Er hangt een kopie in de Duomo, Piazza San Giovanni.

 
     


Mole Antonelliana
De Mole Antonelliana is het symbool van Turijn. Het gebouw figureert in elke reportage die je over Turijn tegenkomt. Het 167 meter hoge gebouw torent boven de stad uit. In het gebouw kan je een glazen lift nemen die in de koepel omhooggaat naar een panoramaterras op 85 meter hoogte en vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op de stad en de heuvels. Tegenwoordig is het Nationale Fimmuseum erin gehuisvest. Maar, de oorspronkelijke bestemming was een synagoge. Met de bouw werd begonnen in 1863 en werd voltooid in 1889. Het was ooit het hoogste gebouw ter wereld, maar tegenwoordig mag het zich het hoogste stenen gebouw van Europa noemen.

 
 

Museo Egizio
Dit museum heeft de grootste collectie Egyptische kunst buiten Cairo. Het herbergt maar liefst 30.000 voorwerpen uit een periode van 5000 jaar religie. Deze collectie beslaat elke periode van de Egyptische beschaving en behoort hiermee tot de beroemdste ter wereld.

Museo Egizio
V. Accademia delle Scienze, 6
10123 Torino
tel. 011 561 7776 - fax 011 562 3157

Voor meer info: http://www.museoegizio.org

 


Eataly

Tegenover Lingotto (voormalige Fiat-fabriek) zit in een voormalige vermouthfabriek het zgn. Eataly. Het lijkt een grote supermarkt, maar het is veel meer dan dat. Hier vind je een ruime sortering aan typisch Italiaanse producten. Veel verse producten maar ook allerlei soorten gedroogde pasta’s, jam, chocolade, koffie en een aardige selectie keukengerei. En natuurlijk is er een enorme wijn-afdeling waar je o.a. wijn uit het vat kunt kopen. Maar, ook zijn er tal van restaurantjes verdeeld over de diverse afdelingen.
Italië Magazine omschreef het Eataly als ‘Enogastromische walhalla’. Als je toch in de buurt bent, bijvoorbeeld om Lingotto te bezoeken, dan moet je zeker even naar binnengaan om dit bijzondere concept met eigen ogen gade te slaan. Overigens is er eind 2009 ook een Eataly in Asti geopend. Deze werkt volgens hetzelfde concept, maar is wel bescheidener van omvang.

FIAT-fabriek Lingotto

Wie Turijn zegt, zegt ook FIAT. De vroegere FIAT-fabriek Lingotto met op het dak de beroemde testbaan (gratis toegankelijk) is een bezoek zeker waard. Vanuit het schilderijenmuseum ‘Pinacotheek Giovanni en Marella Agnelli’ is de testbaan op het dak bereikbaar. In het winkelcentrum zijn nog de spectaculaire spiraalvormige opritten te zien waarmee de auto’s op de testbaan konden komen. Deze testbaan was het decor in de achtervolging van de film ‘The Italian Job’ uit 1969 met Michael Caine. De voormalige fabriek werd door architect Renzo Piano getransformeerd tot een multifunctioneel centrum. Op het dak prijkt een opzichtige grote blauwe glazen bal, een congrescentrum, die door Renzo Piano werd ontworpen.

Daar waar nog tot 1982 auto’s werden gefabriceerd, vind je nu een winkelcentrum, een museum, concertzaal, congrescentrum, twee hotels, een bioscoop en een beurscentrum. In het schilderijenmuseum ‘Pinacotheek Giovanni en Marella Agnelli', ook ontworpen door Renzo Piano, zijn schilderijen te zien uit de privé-collectie van Giovanni en Marelli Agnelli. De 25 schilderijen stammen uit de 18 e, 19 e en 20 e eeuw. Er zitten werken tussen van o.a. Renoir, Canaletto, Matisse en Picasso.
Giovanni Agnelli werd directeur van Fiat in 1963, opgericht door zijn grootvader in 1899, en bestierde het bedrijf meer dan 30 jaar. Hij was een prominent figuur in Italië en zijn dood in 2003 was dan ook een schok voor de natie. Voorafgaand aan de begrafenis heeft zijn doodskist in het museum gestaan.
Voor meer info over het museum: http://www.pinacoteca-agnelli.it/

TERUG

TERUG

Meer informatie

Op de volgende website is veel informatie over Turijn te vinden, ook in het Engels:

http://www.comune.torino.it/canaleturismo/en/

Ook is er een aantal reisgidsen over Turijn:
Lonely Planet ‘Piedmont’ (Hierin wordt een flink aantal pagina’s besteed aan Turijn)
Slow Food reisgids: ‘Turijn': Geschiedenis en smaak van een hoofdstad
Capitool: ‘Turijn en omgeving’

TERUG