Restaurants, eten en drinken in de omgeving

Pizzeria's - Restaurants

De Piemontees zal niet snel van honger omkomen, elke dorp heeft minstens één restaurant. Men is gek van eten en weet daar probleemloos uren te discussiëren over welke olijfolie het beste is of de spaghetti nummer 6 net even wat beter wegbijt, dan nummer 8. Zelfs in een gemeente als Ponzano zijn er al drie restaurants. De grotere buurplaats Moncalvo heeft er al veel meer. Wij noemen een aantal restaurants in de omgeving, die wij kunnen aanbevelen, vooral ook vanwege het feit dat ze niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Overigens zijn nagenoeg alle restaurants op maandagavond gesloten. Met uitzondering van restaurant San Giovanni (zie beneden).

Nog wat praktische zaken wat het uit eten betreft, Piemonte is het gebied van de antipasto, in bijna alle restaurants wordt er gewerkt met een antipasto buffet of een serie antipasta-gerechten. Je kunt meestal vooraf een voorkeur voor vlees, vis of vegetarisch doorgeven. Overigens is dat wel handig te doen, want veel restaurants hier hebben geen menukaart. Als de diverse antipasti per keer worden opgeschept en er ziet iets tussen dat je niet blieft, kun je dat gerust aangeven, dan slaan ze dat over.

Italianen beginnen met de antipasto, dan de pasta – zonder kaart worden de keuzes aan tafel verteld – dan secondo– het eigenlijk hoofdgerecht – en dan nog de dolce, het dessert. Dat kan alles bij elkaar best wel veel zijn. Wordt het teveel, dan kun je dat gerust melden. Ook hier in Italië zie je dat mensen soms volstaan (meestal de dames) met alleen de antipasto (maar dan wel een dolci?), of antipasta met alleen een pasta of alleen een secondi. Wat dat betreft is men erg soepel hier, dus geef gewoon aan waar je zin in hebt. Overigens is men hier ook verzot op vis, verse vis wordt aangevoerd vanaf de kust. Op zo een 120 kilometer afstand van de Middellandse Zee is dat best te doen.

Is het truffeltijd, dan kun je bij bijna alle restaurants gerechten met truffel bestellen. Soms hebben ze speciale truffelmenu’s. Je kunt ook bij bepaalde gerechten truffel bestellen of het is een gerecht met truffel. Reken in dat geval op een truffeltoeslag (voor witte truffel) van tussen € 20 en € 25 per gerecht per persoon. (Zie ook Markten en winkels.)

Overigens wat vegetariërs betreft is Italië sowieso, maar Piemonte in het bijzonder, een mekka. Bij de antipasta staan vaak al diverse vegetarische gerechten. Bij de secondi kun je vaak kaas of overheerlijke gebakken funghi porcini krijgen (in seizoen), dat is echt een lekkernij! Naast de gebruikelijke pizza’s en pasta’s, kun je hier ook terecht voor polenta (maismeel(pap)) met gorgonzola of gnocchi. De kok vindt het juist een uitdaging om ook de vegetariër te behagen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk

Ontbijten doen de Piemontesen niet echt, meestal gaan ze naar een bar (die eigenlijk meer op onze vroegere koffiehuis lijkt) en bestellen daar een koffie met een brioche (kun je vaak ook gelijk zelf pakken). Je hoeft hier niet zo moeilijk te doen als in de grote steden, je kunt gerust gaan zitten om het op te drinken en te eten. De koffie kost dan weliswaar iets meer, maar dat is slechts fractioneel. Niet zoals in Florence, waar je dan gelijk € 10 voor een kop koffie moet betalen.

De dichtstbijzijnde bar waar je een goede keuze aan brioches hebt is tussen de benzinestations onderaan de weg naar Moncalvo. Als je echter een minuut doorrijdt naar Moncalvo vind je op het centrale plein cafe Roma waar je ook een goede keuze hebt, een terras met prachtig uitzicht op het Italiaanse leven en verrukkelijke ijs voor na afloop. Overigens ook een uitstekende plek voor een glas prosecco in de namiddag!
N.B.
Als je in Italië iets alcoholisch in een bar bestelt is het gebruikelijk om daar een bordje met diverse lekkernijen bij te serveren, zo voorkomen zij dat de alcohol (met de zon) te hard aankomt…

Pizzeria’s

Eerst maar even de pizzeria’s. De meeste Noord-Italiaanse pizza’s hebben een dunne pizza-bodem. In Zuid-Italië gaan ze meestal wat meer naar de wat dikkere bodems toe. Ook hier kun je deze aantreffen als de kok uit het Zuiden komt. En de kans daarop is best aanwezig, want in de 20 e eeuw zijn duizenden Calabriërs en Sicilianen naar deze omgeving getrokken, vanwege de FIAT fabrieken in Turijn. Uiteraard hebben alle pizzeria’s hier een houtgestookte oven. Er wordt veel hazelnoothout voor gebruikt (licht en brandt snel). Onze buren beweren zelfs dat je in een pizza het verschil tussen de verschillende soorten hout kunt proeven…

In de nabije omgeving zijn er de volgende pizzeria’s:

San Giovanni - Moncalvo Stazione
Tel: 0141 917134
Gesloten op dinsdag

Op een paar (auto)minuten van Casa Anna vind je op de doorgaande weg Casale-Moncalvo tussen de benzinestations een uitstekende pizzeria. Het is de bar/restaurant direct links na de eerste benzinestation aan je linkerhand. Ze serveren hier ook gewone vlees- en visgerechten. Gastronomische vrienden van ons hebben hier de lekkerste “bollito” (stoofvlees) in de omgeving gegeten.

N.B.
Voor het ontbijt hebben ze in de bar overigens ook lekkere brioches (croissants). Je pakt ze zelf en op de vitrineruit staat welke soorten vulling ze hebben.

Foglia d’oro - Madonnina
maandag en dinsdag gesloten
Via Madonnina 35
Serralunga di Crea
Tel: 0142 940170 Mobiel: 00 39 331 5335599

Op zo'n 10 minuten rijden van Casa Anna in Madonnina aan de Strada Madonnina vind je de pizzeria Foglia d’oro. Dezelfde gastronmische vrienden van ons vinden dit de beste pizzeria in de wijde omgeving. Maar ze serveren er ook gerechten die ook zeer in de smaak vallen.

Rijd naar beneden naar de doorgaande weg Casale-Moncalvo en sla daar links af richting Casale. Na enkele kilometers gaat de doorgaande weg omhoog en is er een afslag rechts die onder de weg doorgaat met een bord Serralunga di Crea. Neem die afslag en na een paar kilometer zie je een afslag naar links (weer met een bord Serralunga di Crea). Sla daar af, rijd over het spoor – het is niet de pizzeria direct over het spoor! – vervolg de weg en na ongeveer een halve kilometer zie je de pizzeria links. Na de pizzeria kun je linksaf een klein straatje in, als je daar inrijdt zie je achter het restaurant een grote parkeerplaats.

Antico Castello
0141 917151

Deze pizzeria zit in het centrum van Moncalvo vlakbij de uitkijktoren en de parkeerplaats. Ze serveren hier redelijke pizza's.

Terug

Restaurants

Zoals hierboven gemeld, kun je ook uitstekend vlees of vis eten bij het restaurant naast de bar in Moncalvo Stazione. Dan zijn er nog vele ‘gewone’ restaurants vooral Moncalvo heeft een ruime keuzen. Bij de meeste restaurants ben je voor drie gangen met water en wijn tussen € 30 en € 50 kwijt. Op het platteland eet men wat eerder dan in de steden. De restaurants beginnen vol te lopen vanaf 8 uur ‘s avonds.

De restaurants zijn niet altijd druk ‘s avonds, de meeste restaurants verdienen een groot deel van hun kost met de warme maaltijd tussen de middag, de pranzo (lunch). Je dacht toch niet dat Italiaanse wegwerkers een pakje brood langs de kant van de weg eten?! Overigens als u het geen bezwaar vindt om warm te eten tussen de middag, meestal hebben de restaurants een vaste “all in” menu (menu fisso, let op de borden langs de weg) voor rond de € 11- € 13.

Een goed voorbeeld – volgens onze aannemer – is de agriturismo 'La Ca dij Amis' aan de doorgaande weg Casale-Moncalvo. Een agriturismo is een boerenbedrijf die daarnaast ook een andere activiteit heeft, zoals een restaurant, winkel of hotel. Deze agriturismo is een boerderij met een restaurant die alleen warme lunches serveert voor € 12. Zij gebruiken producten van hun eigen boerenbedrijf en onze aannemer vindt dat je er goed kan eten. Rijd naar beneden naar de doorgaande weg Casale-Moncalvo en sla daar links af richting Casale. Na een paar kilometer zie je aan jouw linkerhand een groot roze herenhuis met een grote parkeerplaats ervoor (en een bord buiten). Daar is 'La Ca dij Amis'.

Ponzano – Boccadoro

Ristorante Boccadoro
VIA UGO CAVALLERO 16,
15020 Ponzano Monferrato
+39 0141 927112
Woensdag hele dag gesloten
Donderdag lunchtijd gesloten

Op enkele wandelminuten van Casa Anna zit restaurant Boccadoro, waar u lekkere lokale Piemontese gerechten kunt eten met een driegangenmaaltijd voor rond € 35.

Buiten Casa Anna slaat u linksaf en loopt u heuvel op tot het einde van de weg (na de Pro Loco). Aan het einde van de weg slaat u eerst rechts- en gelijk weer linksaf bij de volgende straat. Houd het gele gemeentehuis aan de rechterhand. Na enkele honderden meters ziet u aan de linkerhand het bord van het restaurant. Naast de korte wandelafstand is er een ander groot voordeel; de weg terug naar Casa Anna gaat heuvelaf.

 


Terug